Procedură înscriere
Admitere nivel preșcolar
Calendarul înscrierii copiilor antepreșcolari și preșcolari în anul 2025-2026, ÎN FAZĂ DE PROIECT, poate fi consultat AICI.
Pentru anul școlar 2025-2026, oferta educațională pentru învățământul preșcolar cuprinde 2 grupe mici, cu 20 de preșcolari la fiecare grupă.
După publicarea oficială a documentelor ce reglementează înscrierea copiilor la grădiniță, vom reveni cu detalii legate de admiterea la aceste grupe.
Admiterea nivel primar
Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2025 – 2026 se face în conformitate cu Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar, aprobată prin Ordinul ME nr. 4019/15.03.2024 și ținând cont de Calendarul înscrierii în învățământul primar pentru anul școlar 2025 – 2026, aprobat prin Ordinul MEC nr. 3435/28.02.2025.
În anul școlar 2025 – 2026, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava se va înființa o clasă pregătitoare, cu 22 de locuri.
Condiții de înscriere:
– copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2025, inclusiv;
– copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025, în baza recomandării pentru înscrierea în învățământul primar (eliberată de unitățile de învățământ cu nivel preșcolar) sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), după caz.
Dosarul de înscriere va conține următoarele documente:
– cerere-tip de înscriere (se găsește la secretariatul unității de învățământ);
– cartea de identitate a părinte/tutorelui care se prezintă la înscriere – original și copie;
– copie a hotărârii judecătorești definitive din care rezultă modul în care se exercită autoritatea părintească și unde a fost stabilită locuința minorului (dacă e cazul);
– certificatul de naștere al copilului – original și copie;
– recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (dacă e cazul).
Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (dacă este cazul):
– certificat medical de încadrare a copilului în grad de handicap;
– document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului în raport cu care s-a instituit o măsură de protecție specială, potrivit Legii nr. 272/2004 privind
protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
– document care atestă faptul că respectivul copil este orfan de un părinte.
Calendarul înscrierii în clasa pregătitoare:
Evaluarea dezvoltării copiilor care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025 și eliberarea recomandării pentru înscrierea în învățământul primar: 10 martie – 27 martie 2025.
Completarea și validarea cererilor-tip de înscriere în învățământul primar și depunerea dosarului de înscriere: 31 martie – 6 mai 2025.
Depunerea dosarelor se face după următorul program, la sediul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” Suceava, situat pe strada Parcului nr. 6 E:
– luni și miercuri, în intervalul orar 08:00 – 15:00;
– marți și joi, în intervalul orar 08:00 – 18:00;
– vineri în intervalul orar 08:00 – 14:00.
Prima etapă de înscriere:
- procesarea cererilor și repartizarea copiilor la școala de circumscripție – 6 – 9 mai 2025;
- procesarea cererilor, admiterea pe locurile rămase libere sau respingerea copiilor care au optat pentru o altă școală decât cea de circumscripție – 12 – 19 mai 2025;
- procesarea cererilor și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor care doreau înscrierea într-o altă unitate decât cea de circumscripție, dar care nu au fost admiși din lipsă de locuri și care și-au exprimat opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție – 20 mai 2025.
- afișarea la avizier și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere – 21 mai 2025.
În cazul în care numărul cererilor de înscriere a copiilor în clasa pregătitoare, primite de la părinţi, va fi mai mare decât numărul de locuri libere, se aplică criteriile generale de departajare şi criteriile specifice:
Criterii generale de departajare:
- a) existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
- b) existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți; Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți.
- c) existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
- d) existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea noastră de învățământ.
Criterii specifice de departajare:
- copiii care au frecventat cursurile Grădiniței cu Program Prelungit a Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei”, cel puțin 90% din perioada aferentă grupei mari;
- copiii ai căror părinți au luat parte în mod activ la activitățile organizate în cadrul unității și în relație cu care nu s-au înregistrat abateri de la regulamentul școlii;
- copiii personalului didactic și nedidactic care funcționează în unitatea de învățământ;
- copiii care au frați/ surori ce frecventează cursurile învățământului preșcolar/ primar/ gimnazial/ liceal în unitatea noastră de învățământ;
- copiii ai căror părinți sunt de acord cu valorile promovate în cadrul școlii și cu specificul acesteia;
- copiii ai căror părinți au domiciliul stabil în orașul Suceava/comunele limitrofe;
- copiii ai căror părinți lucrează în orașul Suceava;
- copiii care au vârsta împlinită de 6 ani la data de 31.08.2025.
La dosarul de înscriere se adaugă, la începutul anului școlar, următoarele documente:
- a) adeverință de la medicul de familie în care se menționează că respectivul copil este sănătos clinic; Adeverința este necesară în prima zi de prezentare a copilului în unitatea de învățământ.
b) avizul epidemiologic/ dovada de vaccinare întocmit(ă) conform prevederilor elaborate de Ministerul Sănătății, cu privire la intrarea copilului în colectivitate, eliberat(ă) de medicul de familie al copilului înainte de a începe frecventarea unității.
Admiterea nivel liceal
Pentru admiterea în clasa a IX-a la seminariile teologice ortodoxe, cursuri de zi, se pot înscrie absolvenţii de gimnaziu care au susţinut evaluarea naţională şi care au obţinut minimum media 9,00 la purtare pentru fiecare clasă din învăţământul gimnazial.
Depunerea dosarelor de înscriere se realizează direct la unitatea de învăţământ liceal.
Dosarul de înscriere va cuprinde următoarele acte:
- cerere de înscriere (model tipizat);
- anexa la fişa de înscriere (eliberată de unitatea de învățământ gimnazial);
- adeverinţă din care să rezulte mediile la Purtare pentru fiecare din clasele V – VIII;
- cartea de identitate (dacă este cazul) şi certificat de naştere (în copie);
- fişa medicală a candidatului, în original;
- declaraţie din partea candidatului şi a părinţilor acestuia că au luat cunoştinţă de Regulamentul intern al unității școlare şi că sunt de acord să-l respecte;
- adeverinţă / certificat de botez (ortodox), în copie;
- recomandarea consiliului parohial sau a preotului paroh;
- binecuvântarea chiriarhului locului (se obţine de la Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor).
La seminariile teologice ortodoxe, în cadrul examenului de admitere, se organizează probe de aptitudini, care constau din următoarele probe:
- a) Interviu/probă orală, evaluată cu calificativ admis/respins;
- b) probă de verificare a cunoștințelor religioase, evaluată cu notă.
Interviul/proba orală constă în:
- a) verificarea dicției prin: rostirea unei rugăciuni / poezii, la alegerea candidatului;
- b) motivarea alegerii unei unități de învățământ vocațional teologic;
- c) verificarea aptitudinilor muzicale, prin intonarea unei cântări religioase, la alegerea candidatului.
Proba de verificare a cunoștințelor religioase (VCR) constă într-o lucrare scrisă, cu durata de două ore, la disciplina Religie. Subiectele pentru această probă se elaborează din următoarele teme, studiate la religie, în clasele V – VII:
- Decalogul: importanța lui în viața omului– clasa a V-a;
- Rugăciunea, bază şi lumină a vieţii creştine– clasa a VI-a;
- Rugăciunea „Tatăl nostru”– clasa a VI-a;
- Sfintele Taine în viaţa creştinilor – clasa a VII-a;
- Biserica – lăcaş de închinare şi de sfinţire a omului– clasa a VII-a.
Pentru a facilita parcurgerea acestor teme și pentru a vă îmbogăți cunoștințele religioase pentru examenul de admitere, vă recomandăm să consultați și materialele disponibile AICI.
Pentru a putea fi declarat admis, nota obținută la această probă trebuie să fie cel puțin 7 (șapte). Această notă este nota finală la proba de aptitudini (APT).
Media finală de admitere (MFA) se calculează conform prevederilor punctului II al anexei nr. 2 la Ordinul M.E. nr. 6480/30.08.2024 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2024-2025, respectiv:
MFA = (APT + MA)/2, unde:
APT = nota finală la probele de aptitudini;
MA = media de admitere (calculată conform punctului I al anexei nr. 2 la Ordinul M.E. nr. 6480/30.08.2024);
MFA = media finală de admitere.
CALENDARUL ADMITERII
DATA LIMITĂ / PERIOADA | EVENIMENTUL |
SESIUNEA MAI – IUNIE 2025 | |
12 – 13 mai 2025 | – Eliberarea / transmiterea anexelor fișelor de înscriere pentru elevii sau absolvenţii care doresc să participe la probele de aptitudini |
14 – 16 mai 2025 | – Înscrierea candidaţilor pentru probele de aptitudini (la sediul Seminarului Teologic Suceava) |
19 – 23 mai 2025 | – Desfăşurarea probelor de aptitudini |
26 mai 2025 | – Comunicarea rezultatelor la probele de aptitudini |
30 mai 2025 |
– Comunicarea rezultatelor finale la probele de aptitudini; – Transmiterea, în format electronic şi în scris, către comisia de admitere judeţeană a listei candidaţilor declaraţi admişi la probele de aptitudini, prin completarea acestora în aplicaţia informatică centralizată |
19 iunie 2025 | Actualizarea listei candidaților declarați admiși la probele de aptitudini, prin eliminarea candidaților corigenți, repetenți, amânați sau exmatriculați, în aplicaţia informatică centralizată |
11 iulie 2025 | – Validarea și afișarea listei candidaților admiși la liceele la care s-au susținut probe de aptitudini |
14 iulie 2025 | – Ridicarea, de la liceele vocaţionale a anexei la fişa de înscriere a candidaţilor care nu au fost admişi, sau a candidaților admisi, dar care declară, în scris, că renunță la locul obținut |
24 – 29 iulie 2025 | Depunerea dosarelor de înscriere de către candidaţii admişi (la secretariatul Seminarului) |